top of page

ΟΜΑΔΑ

Λίγα λόγια για εμάς

Το Αλώνι είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση , η οποία συστήθηκε από γονείς μικρών παιδιών που κατοικούν στη γειτονιά των Πετραλώνων, επισκέπτονται καθημερινά τους δημόσιους χώρους της περιοχής, αλληλεπιδρούν με τους κατοίκους της γειτονιάς, δραστηριοποιούνται σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων στα σχολεία και ενδιαφέρονται για τις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας.

Η επαγγελματική εμπειρία των μελών μας από διαφορετικά γνωστικά και επιστημονικά πεδία, όπως: εκπαίδευση, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία, ψυχολογία, πολιτιστικά (κινηματογράφος, θέατρο, οργάνωση παραγωγής), εργασία με ευάλωτες ομάδες, περιβαλλοντική εκπαίδευση, η πρόθεσή μας για μεταξύ μας συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και οι κοινές παιδοκεντρικές μας αντιλήψεις αποτελούν τα μεθοδολογικά εργαλεία μας.

IMG_2297 (2).JPG

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΟΝΟΦΡΙΟ

IMG_2040 (1).JPG

ΧΡΥΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ελληνοιτάλιδα με ρίζες και στην Αγγλία, η Αλεξάνδρα Ντονόφριο είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, σκηνοθέτης και εμψυχώτρια σε συμμετοχικά εργαστηρία αφήγησης. Χρησιμοποιεί το ντοκιμαντέρ, τα κινούμενα σχέδια, το θέατρο και την αφήγηση ως συνεργατικές μεθόδους έρευνας για τα θέματα της μετανάστευσης και της γονεϊκότητας. Στο κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο στην Ιταλία εφάρμοσε παρόμοιες μεθόδους για να δημιουργήσει το πλαίσιο, όπου ήταν δυνατόν να μοιραστούν προσωπικές και συλλογικές ιστορίες, με την ίδρυση της κοινοτικής ομάδας θεάτρου Fandema στο Μιλάνο, της σχολής ιταλικής γλώσσας για τους μετανάστες Asnada, και το πρότζεκτ αφήγησης MAdRI με θέμα την μητρότητα. Τον Ιούνιο του 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της μέσω του προγράμματος «Anthropology, Media and Performance» στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Χρυσή Γιαννακοπούλου σπούδασε στην Κοπεγχάγη την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας. Εργάστηκε εκεί για οκτώ χρόνια ως υπεύθυνη showroom και πωλήσεων σε δανέζικη εισαγωγική εταιρεία με αντικείμενο το υψηλής ποιότητας παιδικό παιχνίδι. Παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα υλικά των παιχνιδιών και την καταλληλότητά τους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Eπίσης σεμινάρια ανιματέρ, κατασκευής κούκλας, θεραπευτικό Thai yoga massage για παιδιά και ενήλικες.Παρακολούθησε μαθήματα πληροφορικής. Για έξι χρόνια υπήρξε ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη εμπορικής επιχείρησης. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα για περισσότερα από δέκα χρόνια, υπήρξε υπεύθυνη και ιδιοκτήτρια σε χώρους εστίασης. Πολύ καλή γνώση της Δανέζικης γλώσσας.

IMG_0265.JPG

ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΙΟΥΡΤΙΔΟΥ

IMG_0301 (3).JPG

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΕΚΟΥ

Η Ευτυχία Κιουρτίδου είναι πτυχιούχος «Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών», του Πάντειου Πανεπιστήμιου, καθώς και Υποκριτικής από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΑΚΗΣ ΔΑΒΗΣ». Μεταπτυχιακό Σεμινάριο στην «Οργάνωση και Διαχείριση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με το θεσμό της Χορηγίας» από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο New York College. Εκπαιδεύτηκε σε πολλά είδη χορού και εξακολούθησε τα μαθήματα υποκριτικής καθώς και performance. Πρόσφατα, εκπαιδεύτηκε στη μη βίαιη επικοινωνία (βασική εκπαίδευση Non Violent Communication), που εφαρμόζεται σε παιδιά και διάφορες κοινωνικές ομάδες. Εργάστηκε σε πολλά πεδία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως: μαθήματα χορού σε τυφλές γυναίκες, μαθήματα υποκριτικής σε κωφούς εφήβους, καθώς επίσης και στο Διαπολιτισμικό art residency με καλλιτέχνες που διαμένουν στη δομή του Ελαιώνα, με τον Αντώνη Βολανάκη και την Ραφίκα Σαουίς, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Συμμετείχε σε πληθώρα παραστάσεων θεάτρου και χορού.

Η Μαρία Παπαζέκου έχει σπουδάσει παιδοψυχολογία και έχει εκπαιδευτεί στην Προγεννητική και περιγεννητική ψυχολογία καθώς και στην Ψυχοθεραπεία Gestalt. Έχει εργαστεί εθελοντικά με ομάδες παιδιών Ρομά, ως σύμβουλος στη γραμμή υποστήριξης παιδιών και εφήβων 11525 «Μαζί για το παιδί», καθώς και σε ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης ηλικιωμένων στην «Εστία Κωνσταντινουπόλεως». Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης παραμυθιών καθώς το παραμύθι, η μυθολογία και η αφήγησή τους ανήκουν στα ζωηρά προσωπικά της ενδιαφέροντα. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων στο ιδιωτικό της γραφείο καθώς και σε ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων, ως φροντίστρια των παιδιών.

IMG_0908 (1).JPG

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΚΝΑΣ

Ο Σπύρος Τσίκνας σπούδασε ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο Ουαλίας, απ’ όπου έλαβε και τον μεταπτυχιακό του τίτλο. Έχει εργαστεί στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον οποίο συνδυάζει με τις παραστατικές τέχνες. Το 2009 αποφοίτησε από τη σχολή υποκριτικής «Εμπρός Θέατρο εργαστήριο». 
Απο το 2012 έως το 2016 ήταν μέρος μιας άτυπης ομάδας ακτιβιστών που εστίασε σε εφαρμογές ενεργειακής, διατροφικής αυτάρκειας και αυτονομίας, και εναλλακτικών τρόπων στέγασης με στόχο την διάδοση τους, η οποία υλοποίησε στην περιοχή του Μαραθώνα ένα έργο της Νέας Γενιάς με τίτλο: Resilient Residence. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών παρακολούθησε σεμινάρια άρδευσης, Βιοκαλλιέργειας, Περμακουλτούρας.
To 2016 απέσπασε τον 3ο έπαινο στον δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης του Αρχείου Ιστορίας και τέχνης Γεώργιος Παπαθανασίου όπου προεδρεύει της  επιτροπής η Αγγελάκη Ρουκ.
Το 2017 -18 οργάνωσε και συντόνισε εργαστήρι Τέχνης & Βιωσιμότητας στην ΜΚΟ Μέλισσα.


 

IMG_0478 (1).JPG

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΦΥΚΑ

IMG_2139.JPG

FEDERICA FESTA

Η Φεντερίκα Φέστα γεννήθηκε στο Μιλάνο, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Ιστορία και Παιδαγωγικές Σπουδές, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κέντρο του ενδιαφέροντός της αποτελούν η διδακτική και παιδαγωγική πράξη και παράλληλα η ομαδική συνεργασία. Από το 2003 εργάσθηκε ως καθηγήτρια Ιστορίας και Φιλοσοφίας και ως παιδαγωγός σε διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τον συντονισμό με τη Δημόσια Διοίκηση, τον συντονισμό των ομάδων παιδαγωγών, τις σχέσεις με τους Διευθυντές σχολείων, δασκάλους και γονείς που συμμετείχαν στα προγράμματα. Από το 2011 ζει στην Ελλάδα και εργάζεται ως δασκάλα Ιταλικής γλώσσας και ως μεταφράστρια και διερμηνέας. Συμμετείχε στην ίδρυση και στην διαχείριση διάφορων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, όπου ασχολήθηκε με τη σύνταξη και το σχεδιασμό προγραμμάτων για συμμετοχή σε δημόσιους και ιδιωτικούς διαγωνισμούς για την χρηματοδότηση τους, με την αξιολόγηση και τον απολογισμό τους.

Η Αλεξάνδρα Φύκα έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην «Πολιτιστική πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία» από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται ως production manager για ελληνικές και διεθνείς παραγωγές θεάτρου, χορού, μουσικής, κ.α., κυρίως από το τμήμα οργάνωσης παραγωγής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργό ενδιαφέρον για μια παιδοκεντρική και δημοκρατική παιδαγωγική και εκπαίδευση, συμμετέχοντας σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δομές.

bottom of page